ACIB Barceloneta

Festes

Els cors Es tracta d'una de les celebracions més tradicionals del barri. Les festes duren tres dies, del dissabte anterior a Pasqua Granada al dilluns següent, i estan ...
Benvingut a la web de lAgrupaci de Comerciants e Industrials de la Barceloneta
Cercar
CastellanoCatal
 

Festes


Els cors

Es tracta d'una de les celebracions més tradicionals del barri. Les festes duren tres dies, del dissabte anterior a Pasqua Granada al dilluns següent, i estan protagonitzades per les agrupacions corals o "cors" del barri, unes entitats lúdic-recreatives que tenen un caràcter humorístic. Es tracta d'associacions que res tenen a veure amb els cors de Clavé o els Orfeons, ja que no es dediquen al perfeccionament de l'art de cantar. Per això les corals de la Barceloneta reben el nom de "cors muts" (cors muts).

La festa comença dissabte al matí amb la desfilada de les diferents corals pels carrers del barri, en un circuit que fa passar cada colla davant del local de totes les altres. Una vegada acabada la desfilada, les colles surten d'excursió amb autocars i passaran el cap de setmana fora de casa. Les corals, abans bàsicament integrades per homes, tornen dilluns a la tarda i tornen a desfilar, però aquesta vegada amb un aire bastant més despreocupat i burlesc, amb les disfresses carregades d'embotits i els obsequis més increïbles. La desfilada de dilluns a la tarda omple els carrers de la Barceloneta d'un ambient excepcional fins i tot ben entrada la nit. Finalment, cada agrupació arriba de nou al seu local passant per sota d'una cortina de focs d'artifici que els dóna la benvinguda. La festa s'allarga tota la nit pels diferents bars i locals del barri.

 

Festa Major de la Barceloneta

L'any 1855 es va instituir la Festa Major de la Barceloneta dedicada al seu patró Sant Miquel Arcàngel, per animar la celebració al principi s'organitzaven balls populars però amb el temps es decidí crear comissions per organitzar la Festa Major que no només feien balls sinó que van afegir cada cop més actes a les festes com el pregó, engalanar i il•luminar els carrers, les degustacions de coca i moscatell, les bandes de música i el famós canó que surt puntualment a les 9 del matí el 29 de setembre dia de Sant Miquel.

Hi ha moltes històries sobre aquesta tradició que s' afegeix a la festa cap a l'any 1915, una explica que sembla que va ser el senyor Farell, un veí del barri, qui va importar la idea des de França on va veure un canó de fusta que anunciava la festa major llençant caramels i joguines als nens. Li agradà tant que va fer construir un canó per a la Barceloneta i va convèncer a un veí que, vestit com un general de Napoleó, s' encarregava de donar l'ordre de disparar els ensordidors petards al temps que  llençaven caramels. Als nens del barri no els desagradà la idea i cada any esperaven ansiosos la sortida del canó. Però en una ocasió, fruit de les desavinences que hi havia al barri, el senyor Farell es va negar a organitzar les festes i va donar el canó al rector per la seva custodia. Els més petits en adonar-se de la notícia van córrer cap a la rectoria cridant la famosa frase " senyor rector, volem el canó", i així va ser com es forjà aquesta tradició que omple de nens i caramels els carrers del barri.

Hi ha altres versions que atribueixen la forja del canó a Miquel Escuder tot i que és cert que durant la rua de Carnaval de 1876 va fer construir un gran canó que carregat d'aire comprimit llençava dolços, coloms, nines i productes de la seva fàbrica tampoc no falta qui apunta a què va ser l'empresa pirotècnica Igual l'encarregada de la seva construcció entre 1912 i 1915. D'altra banda hi ha constància que al S.XIX durant els combats navals del Corpus, a la plaça San Miquel, ja s' havien organitzat representacions amb artilleria essent aquest el possible origen de la sortida del canó.

 

Zona Privada


Usuari:

Contrasenya:


Recordar Contrasenya Alta Associats

Publicitat


Apunta't a la nostra Newsletter
Descarregat la nostra revista en format PDF
Explicans las teves queixes

Col.laboracions i suport


2017 ACIB. Tots els drets reservats. Nota Legal | Poltica de Privadesa | Contactar | Mapa de la Web
disseny: dommia
Disseny Web
Dommia Solucions Internet
c/ Lepant, 326, Entlo. 1, Desp. 2
08025 - Barcelona
Tel. 902 024 678 | +34 936 241 455
Portfoli visible en: www.dommia.cat