ACIB Barceloneta

Història de la Barceloneta

La Barceloneta, molt per veure. Com arribar-hi Metro: Línia 4 parada Barceloneta Bus: 17, 39, 45, 57, 59, 64, 157. Primer va ser l'illa de Maians Ens hauríem de remuntar al s. ...
Benvingut a la web de l´Agrupació de Comerciants e Industrials de la Barceloneta
Cercar
CastellanoCatalà
 

Història de la Barceloneta


La Barceloneta, molt per veure.

Com arribar-hi
Metro: Línia 4 parada Barceloneta
Bus: 17, 39, 45, 57, 59, 64, 157.

Primer va ser l'illa de Maians

Ens hauríem de remuntar al s. XV per tenir notícies de l’ aparició d’ una petita illa, que s’hauria format lentament durant el transcurs dels segles, i que estaria situada aproximadament on ara trobem la Plaça Pau Vila.

Cap al 1474 ens arriben les primeres notícies de la formació d'una incipient obra portuària a Barcelona que consistia en un braç de terra per formar el que seria un petit moll.

El següent pas seria cap el 1660 quan la ampliació arriba al punt d'on avui comença el Passeig Joan de Borbó, a partir d’aquí les ampliacions portuàries es succeirien al llarg dels segles.

I és així, gràcies a la acumulació de sorra arrossegada pels corrents marins i els sediments del Besòs, que queden retinguts per l'espigó del creixent Port al voltant de l'illa d'en Maians com es va formant una petita península.

Aquest territori fora muralles, reclamat per la parròquia de Sta Maria del Mar al·legant un privilegi medieval, comença a ser ocupat per barraques i magatzems de pescadors a la que s'afegirien més tard els desallotjats de l' enderroc del barri de la Ribera.

Davant el creixement, al 1718 es parla ja del barri de la platja, les autoritats es van començar a plantejar el procés d’ordenació del territori, que culminaria amb la fundació de la Barceloneta.

La primera pedra

El dia 3 de Febrer de 1753 es va portar a terme la col·locació de la primera pedra del que havia de ser el barri marítim de Barcelona: la Barceloneta.

Aquesta primera pedra ,que va ser trobada al Passeig Joan de Borbó cantonada Maquinista, tenia la següent inscripció: “A la formación de este pueblo se dio principio en 3 de febrero de 1753”.


El camí per arribar fins aquest moment històric havia estat llarg, els intents per iniciar aquest projecte s'havien succeït sense èxit, i va ser finalment el Marquès de la Mina qui es va decidir a impulsar la reordenació dels sorrals de la platja ocupats per barraques habitades per molts dels barcelonins que van ser desnonats arran de l'enderrocament del barri de la Ribera.

La nova població que naixia era un exemple de barri ordenat, uniforme, sortit de la mà d'un enginyer militar, Juan Martín Cermeño, i suposà l'enderrocament de les barraques i el començament de l’edificació d’illes de cases unifamiliars de planta baixa i pis que remataven la cornisa amb un petit frontó.

L’expansió de la Barceloneta ve marcada per la proximitat del port i del ferrocarril, la fàcil comunicació i alguns terrenys encara per ocupar fan que el barri es converteixi en un lloc idoni per les instal·lacions de caire industrial afegint així a l’essència marinera un marcat caràcter obrer.

La Barceloneta continuà sent industrial fins la meitat del segle XX, tot i que cada cop més la necessitat d'ampliar les fàbriques les faci optar per nous espais i abandonar el barri.

La guerra civil suposà un cop dur, el fet de ser zona portuària va representar bombardeigs continuats que van forçar l’evacuació dels veïns. Un cop acabada la guerra el procés de reconstrucció va ser força lent. La Barceloneta va viure un període on la lluita per l'espai es va convertir en una reclamació tradicional.

Malgrat això el barri s'havia anat reinventant, la presència del mar afavorí els establiments d'oci com els banys i els restaurants que es van convertir en la alternativa a la pesca i la indústria.

 

Zona Privada


Usuari:

Contrasenya:


Recordar Contrasenya Alta Associats

Publicitat


Apunta't a la nostra Newsletter
Descarrega´t la nostra revista en format PDF
Explican´s las teves queixes

Col.laboracions i suport


© 2017 ACIB. Tots els drets reservats. Nota Legal | Política de Privadesa | Contactar | Mapa de la Web
disseny: dommia
Disseny Web
Dommia Solucions Internet
c/ Lepant, 326, Entlo. 1, Desp. 2
08025 - Barcelona
Tel. 902 024 678 | +34 936 241 455
Portfoli visible en: www.dommia.cat